Corylus: Praktijk voor biografiek en geneeskunst; Zoltán Schermann, arts; Anne Crivits, consulent.

Praktijkadres:

Koningin Julianastraat 2
4481 AW Kloetinge (Goes)
0113-785870

Therapeutisch boetseren

 

Disharmonieën die via het hartonderzoek waargenomen worden, kunnen vertaald worden  in vormen die Rudolf Steiner ontwikkeld heeft in de bouw van het Eerste Goetheanum. Met deze vormen werk ik aan de hand van vormtekenen en boetseren. Rudolf Steiner benoemt in één van zijn lezingenreeksen over het eerste Goetheanum in Dornach dat ieder mens in zichzelf elke zeven jaar een zuil opricht. De vormen daarvan heeft hij ontworpen voor het gebouw in Dornach. Het boetseren van de sokkels en kapitelen van de zeven planeetzuilen is een bijzondere en indringende manier om aan levensthema’s te werken.

 

Dynamisch tekenen

 

Het dynamisch lijntekenen of vormtekenen heeft verschillende aspecten. Lijnen maken een beweging zichtbaar die zich van binnen afspeelt. Dat is zeer individueel. Waar de beweging een andere richting uitgaat dan we ons voorstellen, kunnen we vanuit bewustzijn ingrijpen. Is het mogelijk om daarbij de dynamiek te handhaven? Het gaat om het vinden van het midden tussen polariteiten zoals (te) snel en (te) langzaam, (te) hard en (te) zacht, verstarring en chaos, of het bewust kiezen voor het ene of het andere. Bij het vormtekenen brengen we op een dynamische manier – dat wil zeggen terwijl we in beweging blijven – de lijnen in harmonie. Dat werkt weer op ons terug zowel in fysieke lagen als in de psyche.

 

Een bijzondere plek neemt het dynamisch dierenriemtekenen in: het zogenaamde "Dynamisches Tierkreiszeichnen nach Wolfgang Wegener".

 

De dierenriem en de dierenriemtekens zijn vooral bekend vanuit de astrologie. De krachten van de dierenriem werken echter ook op andere wijze in ons. Ieder dierenriemteken heeft een gebied in het menselijk lichaam waarin het bijzonder actief is. Het geheel van de twaalf tekens vormt de mens. We hebben ze alle twaalf in ons.

 

Bij het dynamische dierenriemtekenen laten we de dierenriemtekens op het papier vanuit de beweging zichtbaar worden. Het gaat om oervormen die die krachtwerkingen representeren. Deze zijn bijvoorbeeld ook in de biografie werkzaam.